22.2.2023

SPR:n kontit perillä: Pieksämäen pelle pelottomat urakoivat kamiinoita helpottamaan ukrainalaisten hätää

Pekka Nykänen, Niko Partti ja Markus Kosunen

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta tulee kohta kuluneeksi vuosi. Ukraina on monin paikoin raunioina, ja miljoonat ovat joutuneet jättämään kotinsa. JHL:läisten asentajien suunnittelemat ja valmistamat kamiinat auttavat energiapulasta kärsiviä Kropyvnytskyin asukkaita.

Joulun edellä VR FleetCaren Pieksämäen konepajan JHL:läiset asentajat laittoivat tuulemaan. Suomen Punainen Risti oli tilannut pajalta 200 kamiinaa. Valmiit kamiinat kuljetettaisiin mahdollisimman nopeasti Ukrainan Punaiselle Ristille, joka jakaisi ne edelleen helpottamaan energiapulasta kärsiviä kansalaisia.

– Ei muuta kuin keksijän hattu päähän ja yhdessä tuumaamaan, kuinka homma hoidetaan, sanoo asentaja ja osaston luottamusmies Pekka Nykänen.

asentaja pekka Nykänen
– Kun kamiinoita suunniteltiin, piti huomioida käyttöturvallisuus ja monikäyttöisyys, sanoo asentaja Pekka Nykänen.

Tavallisesti Pieksämäen palvelukonepajalla valmistetaan VR:n kaluston kunnossapidossa ja vaunujen ja korjauksessa tarvittavia aputyökaluja ja muita raidekaluston metallikomponentteja. Yleensä kyse on yksittäistuotteista, jotka Nykänen työkavereineen suunnittelee ja valmistaa alusta loppuun pajalla.

Tällä kertaa kasa peltiä tuli lahjoituksena isolta teräsalan yritykseltä BE Groupilta, joka halusi osaltaan auttaa ukrainalaisia.

– Niistä piti valmistaa sarja kamiinoita mahdollisimman nopeasti ja kustannustehokkaasti, Nykänen kertoo.

Lue lisää: Porilainen koulunkäynninohjaaja Iryna Storozhuk sai viime viikolla soiton, jonka jälkeen hän ei nukkunut moneen yöhön: ”Soitan joka aamu läheisille Ukrainaan ja varmistan, että he ovat kunnossa

Monikäyttöinen ja helppo liikutella

Pekka Nykäsen lisäksi pajalla työskentelevät vakituisesti hitsaajat Niko Partti ja Markus Kosunen ja tarvittaessa muitakin ammattilaisia. Tovin aikaa kolmikko pähkäili, miten lahjoitetusta pellistä saadaan paras hyötysuhde, jolloin hukka olisi nolla.

– Kustannustehokkuuden lisäksi oli mietittävä kamiinoiden käyttöturvallisuutta ja monikäyttöisyyttä. Niillä pitää saada pirtti lämpimäksi ja myös valmistaa ruokaa.

Niko Oartti, Pekka Nykänen ja Markus Kosunen sekä valmis kamiina
Kamiinoiden suunnittelusta ja valmistuksesta vastasi kolmen kopla, johon kuuluvat Niko Partti (vas.), Pekka Nykänen ja Markus Kosunen.

Tavoitteena oli kompakti paketti, jota on helppo liikutella. Lisäksi kamiinat piti saada mahtumaan eurolavakokoon kuljetusta varten.

Ensin nämä Pieksämäen pelle pelottomat suunnittelivat vaipan, kansilevyn ja hormin ja valmistivat prototyypin, joka toimi sarjatuotannon mallina. Kamiinan yhteen kulmaan sijoitettiin hormi, ja täyttöreiän kansi toimii samalla lämmityslevynä.

Kymmenen kamiinan päivävauhdilla

Prototyyppiä tehdessään miehet kellottivat, paljonko yhden kamiinan osien hitsaukseen, levyjen kanttaukseen ja savupiipun hormien prässäykseen menee aikaa.

– Kuukaudessa saimme muiden töiden ohella valmiiksi 200 kamiinaa.

– Kun suunnitelmat oli tehty, laitettiin homma käyntiin. Kuukaudessa saimme valmiiksi 200 kamiinaa, eli noin kymmenen työpäivää kohden, Nykänen kertoo.

Kamiinan ulkomitat ovat 40 senttiä kanttiinsa ja korkeus puoli metriä. Painoa sillä on hormin kera 27 kiloa.

”Pömpelit” valmistettiin muiden pajan töiden ohella, ja hyvän asian puolesta JHL:läinen kolmikko oli valmis hiukan venymäänkin.

Lue lisää: JHL tarjosi Ukrainan pakolaisille katon pään päälle: ”Olemme kiitollisia, että saimme kodin lapsillemme”

Talven kylmyyttä vastaan

VR:n Pieksämäen konepajan lisäksi hätäapukamiinoita on rakennettu ja koottu muutamissa metallialan yrityksissä eri puolilla Suomea sekä oppilaitoksissa, muun muassa Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa (TAKK) ja Ammattiopisto Samiedussa Savonlinnassa. Aloitteen teki LUT-yliopisto, joka haastoi oppilaitoksia ja yrityksiä kamiinatalkoisiin.

Pieksämäen pajalla tehdyt kamiinat lähtivät helmikuun alussa SPR:n kyydissä kohti Ukrainaa. Tarkempi määränpää oli paikkakunta nimeltä Kropyvnytskyi. Se on keskisessä Ukrainassa sijaitsevan Kirovohradin alueen hallinnollinen keskus.

valmiit kamiinat
Valmiit kamiinat odottivat tammikuussa kuljetusta Ukrainaan. Kuva: VR FleetCare.

SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikön Marko Korhosen mukaan lasti saatiin turvallisesti perille helmikuun puolivälissä, ja kamiinat on jo jaettu eniten apua tarvitseville.

Pekka Nykänen toivoo, että kamiinat auttavat edes joitakin selviämään sodan ja talven yli.

– Parempi olisi tietysti ollut, jos tilaus olisi tullut hyvissä ajoin kesällä. Nyt on talvi jo pitkällä.